Bør du ryge cannabis hver dag? [Fordele og ulemper]

Reading time: 5 minutes
Mens der er mange rekreative brugere, bruger de fleste cannabis til at tackle medicinske problemer som kronisk smerte, angst og depression.

På trods af alle spørgsmål vedrørende lovgivning er USA den næststørste befolkning med rygning af cannabis i verden. ( Danskerne er ikke langt bagefter ) En nylig undersøgelse viser, at 16,3% af amerikanerne ryger cannabis; kun Island har en højere sats med 18,3%. Sammenlignet forbruger kun 8% af hollændere cannabis!

Måske mere pertinent ryger 8,4 millioner amerikanere cannabis næsten hver dag. Mens der er mange rekreative brugere, bruger de fleste cannabis til at tackle medicinske problemer som kronisk smerte, angst og depression. Mens højprofilerede enheder som rapperen Nate Dogg anbefaler, at vi “ryger cannabis hver dag”, er det faktisk en god ide, eller skal vi være på vagt over for langtidsvirkninger? Husk, at cannabisforskning stadig er i sin relative barndom, og der er meget få undersøgelser på længere sigt. Derfor kan nogle mennesker undre sig over, om det er dårligt at ryge cannabis hver dag. Lad os se på de mulige fordele og ulemper.

5 grunde til, at vi skal ryge cannabis hver dag

For nogle er hver dag cannabisdag. Andre spekulerer måske på, ”er cannabis dårligt for dig?” Her er nogle af de vigtigste grunde til, at forbrug af cannabis faktisk kan være ganske gavnligt.

Mere energi

En af de store myter omkring cannabis er, at det gør dig doven og umotiveret. Mens der er nogle marihuana-stammer, der er berygtede for at inducere sofaslås, er sativa-stammer ofte energigivende og kan være lige det, du har brug for for at få gennem monotone daglige opgaver. Hvis du leder efter en løsning, der bare kan vise sig at være bedre end din morgenkop kaffe, skal du overveje cannabis.

Beskyt din hjerne

En anden fordel ved at ryge cannabis er, at det muligvis kan beskytte din hjerne. En nylig undersøgelse foretaget af forskere i Tyskland og Israel viste, at cannabinoid-systemet er forbundet med generering af nerveceller i hjernen. Når vi bliver ældre, falder vores kognitive evne. Daglig cannabisrygning kunne bremse denne kognitive tilbagegang og holde vores hjerner i bedre form i længere tid. Konsekvenserne for cannabisforskning i forebyggelse af Alzheimers og Parkinsons sygdomme er spændende.

Reducering af blodomløb

Rygning af cannabis på uregelmæssig basis resulterer i en midlertidig stigning i blodtrykket. Men hvis vi bruger marihuana i flere uger, tilpasser kroppen sig og undgår piggen. Faktisk indtagelse af THC og ledsagende cannabinoider hjælper ikke kun med at sænke blodtrykket over tid, men det hjælper dig også med at opretholde disse sunde niveauer.

Bekæmp opiod afhængighed

Danmark er helt klart midt i en opioidepidemi, En af hovedårsagerne til, at folk bruger disse skadelige stoffer, er at behandle symptomer på medicinske tilstande. Sagen er, cannabis kan forbedre symptomerne på mange tilstande, og det har betydeligt færre bivirkninger. En undersøgelse fra 2016 udført i Michigan for eksempel viste, at medicinsk cannabis resulterede i et 64% fald i opioidbrug.

Vægttab

Når vi taler om epidemier, fortsætter fedme med at stige til det punkt, hvor det anslås, at der vil være flere overvægtige amerikanere end ikke-overvægtige i løbet af et par årtier! En artikel, der blev offentliggjort i American Journal of Medicine i 2013, antyder et forhold mellem cannabisbrug og den metaboliske proces. Forbindelser mellem cannabis, fedme og BMI undersøges, og forskere er forpligtet til at undersøge dens rolle i vægttab og diabetes.

5 grunde til, at vi ikke bør ryge cannabis hver dag

For at give et perspektiv og tilbyde begge sider af historien, er her ulemperne med at ryge cannabis:

Negativ indvirkning på kortvarig hukommelse og verbal hukommelse

Data fra en af de få afsluttede langtidsundersøgelser med marihuana-brug blev afsløret af University of Lausanne for nylig. Professor Reto Auer var førende for undersøgelsen, der så på marihuanavaner hos omkring 3.500 amerikanere i de sidste 25 år. Det fandt, at de, der ryger cannabis dagligt, havde dårligere verbal hukommelse, da de nåede middelalderen.

For at være tydeligt var der en lille indflydelse på langtidshukommelsen, og kun 311 personer havde over fem års daglig eksponering for marihuana (svarende til rygekande hver dag i et år). Problemløsningsevne blev heller ikke påvirket. Der var imidlertid en klar forbindelse mellem brug af marihuana og korttids hukommelsestab; jo mere cannabis der bruges, jo dårligere er ydelsen på hukommelsestest.

Afhængighed

Ifølge Dr. Stuart Gitlow ved University of Florida er et af de vigtigste spørgsmål ved marihuana-”afhængighed” den stigende styrke af marihuana-stammer. Han siger, at det er langt stærkere, end det var for et par år siden, og at han sandsynligvis giver brugerne en psykedelisk fornemmelse end en mildt berusende fornemmelse. Som en konsekvens kan cannabis blive mere vanedannende, når brugerne fortsætter med at jage det høje.

Som sådan er ca. 15% af cannabisbrugere afhængige af Dr. Joseph Garbely fra Caron Treatment Center. Han foreslår også, at det ændrer den måde, en hjerne modnes på, og understreger det punkt, at jo yngre du begynder, jo mere sandsynligt er det, at du bliver afhængig.

Muligt tab af IQ

Et af de mest omhandlede aspekter ved langvarig brug af marihuana kan være dens potentiale til at sænke din IQ. En undersøgelse fra 2012 i New Zealand viste, at folk, der begyndte at ryge cannabis kraftigt i deres teenagere, oplevede et 8-punkts fald i deres IQ mellem 13 og 38 år.

Potentiel stigning i risikoen for hjerteanfald

Selvom daglig marihuana-brug kan resultere i lavere blodtryk, antyder en anden undersøgelse, at det faktisk kan øge din risiko for hypertension. Den 6-årige undersøgelse, der blev offentliggjort i European Journal of Preventative Cardiology, så på 1.200 menneskers hjertesundhed og konkluderede, at regelmæssige cannabisbrugere var 3,34 gange mere tilbøjelige til at dø af hypertension end ikke-brugere. Da det var den første undersøgelse, der så på langtidsvirkningerne af marihuana på hjertet, er det imidlertid noget at passe på.

Problemer med sex

Endelig er det blevet antydet, at kraftig brug af marihuana kunne reducere testosteronniveauet og sædoptællingen hos mænd, hvilket fører til infertilitet. De høje niveauer af kulilte i røg kan også være skadelige for gravide, da det kan føre til lavere fødselsvægt. Resultater fra forskellige undersøgelser er imidlertid i modstrid med hinanden i relation til marihuana-brug og nedsat testosteron.

Endelige tanker:

Vi har ikke engang berørt andre potentielle fordele ved daglig cannabisrygning, såsom at øge kreativiteten og reducere ledbetændelse. Så under hensyntagen hertil er ideen om, at daglig brug kan resultere i nedsat hjernefunktion, en ægte bekymring, men er på ingen måde normen for de fleste langtidsbrugere.

Cannabis er dog et stof – der kan gøre dig høj, og de fleste brugere føler sig forbløffet under oplevelsen. Dette kan bestemt føre til afhængighedsproblemer, og medmindre du har brug for det for at hjælpe med kroniske smerter eller en anden medicinsk tilstand, vil vi ikke anbefale at ryge det dagligt som en flugtforanstaltning eller som et afslappende middel. Lad os være tydelige: Der er simpelthen ikke nok undersøgelser om den langvarige brug af cannabis til at komme til nogen endelige konklusioner.

Kilde(r):
telegraph.co.uk/travel/maps-and-graphics/mapped-the-countries-that-smoke-the-most-cannabis/
medicaldaily.com/marijuana-addiction-84-million-americans-smoke-weed-everyday-396963
internationalhighlife.com/cannabis-able-reverse-ageing-brain/
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27001005
media.jamanetwork.com/news-item/long-term-marijuana-use-associated-with-worse-verbal-memory-in-middle-age/
usatoday.com/story/news/nation-now/2017/04/20/what-happens-when-you-smoke-marijuana-every-day/100668404/
drugabuse.gov/publications/drugfacts/marijuana
nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM197411142912003

Share:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

On Key

Related articles